O ciastach* z mikrofalówki słyszałam już dawno i wiele razy. Nigdy jednak nie miałam pretekstu żeby się tym tematem zainteresować bardziej. W ten weekend pretekst się znalazł i to bardzo namacalny. Stał w kuchni i kusił. Nie, nie była to kuchenka mikrofalowa – ta stoi już od jakiegoś czasu choć nie od bardzo dawna bo nie jestem wielką fanką tego urządzenia. Pretekstem był… kubek. Żart polega przecież właśnie na tym, żeby zrobić ciasto w kubku i upiec w mikrofalówce. Kubek bardzo konkretny – otrzymany jako podziękowanie za złożenie życzeń urodzinowych CNK i… z przepisem nadrukowanym na sobie.
„Trudno, świetnie” – trzeba było zrobić eksperyment 🙂
Ciast(k)o dla dwojga czyli czekoladowe co nieco z mikrofali
– 4 łyżki mąki
– 3 łyżki cukru (dałam mniej)
– 2 łyżki kakao
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 3 łyżki mleka
– 3 łyżki oleju
– 1 jajko
Mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia wymieszać w misce. Wbić jajko, dodać mleko i olej i wymieszać. Masę wlać do kubka (do połowy jego wysokości). Mikrofalówkę ustawić na 1000W, wstawić do niej kubek i piec 4 minuty.
Ja podzieliłam ciasto na dwa kubki i każdy z nich wstawiłam (osobno) na 3 minuty – pewnie trzeba poeksperymentować, dużo zależy od kuchenki.
Wyszło mocno czekoladowe i mniej pulchne niż np muffinki ale niewątpliwą zaletą jest to, że faktycznie robi się ekspresowo. Po drugie – jest tego mało więc jeśli ktoś jest np na diecie to nie ma potem dylematu ‚co zrobić z pozostałymi 11 muffinkami’ no i jest na tyle proste i nie wymaga obsługi piekarnika, że można spokojnie z takim przepisem zostawić dziecko sam na sam. Pytanie czy potem się z nami podzieli 🙂
PS. W dyskusji o ‚comfort food’ Asia napisała o czekoladzie w każdej postaci. Być może więc takie ciastko, na którego przygotowanie wystarczy mniej niż 10 minut łącznie ze zmywaniem może zostać idealnym pocieszycielem kiedy dopada nas nagły spadek nastroju? 🙂
Zapraszam na bluespoonowego facebooka 🙂
A powiedz czy trudno było wyjąć to ciastko z kubka po upieczeniu?
Podwazylam nozem po bokach i wyszlo dosc latwo
zakochałam się w Twoich zdjęciach 🙂 a jutro robię polsko-francuskie crepes!
@gat.ka – bardzo sie ciesze, koniecznie daj znac jak sie udaly! 🙂
Zrobiłam…..głównie z braku piekarnika w akademiku (a ciągnie mnie do pieczenia coraz bardziej). Kubek zamieniłam na miseczkę, wyszedł ładny zaokrąglony kształt, całość okraszona polewą z gorzkiej czekolady i kleksem z bitej śmietany – teraz pozostało tylko czekać na powrót Narzeczonego z pracy 🙂
zrobiłam, bardzo pysznie wyszło! kiedyś miałam zły przepis na to ciasto a ten jest idealny 🙂
Właśnie zrobiłam. Użyłam funkcji crisp w mikrofali. Faktycznie przydałaby się jeszcze jakaś bita śmietana lub lody waniliowe,bo ciasto jest bardzo czekoladowe. Dzięki za przepis.:)
wlasnie zrobilam te cuda 😉
i szczerze mowiac efekt pozytywnie zaskoczyl mnie i moich rodzicow 😉
przygotowanie masy i zrobienie ciastek zajelo mi doslownie 6 minut 😉
Polecam wszystkim 😉
ile takie ciastko ma kalori ?
pyszne ciasteczko, dodałam trochę mniej kakao i odrobinę cukru waniliowego, córka zachwycona, ja piekłam je w żaroodpornch miseczkach, łatwiej potem wyjąć 🙂
Potwierdzam, przepis dziala rewelacyjnie.
Modyfikacje: Zamiast kakao uzylem Nesquick’a, a w zamian dałem 1 łyżke cukru mniej.
W mojej kuchence na mocy 1000W piecze się dokładnie 3:40.
Idealne z zimnymi lodami śmietankowymi.
a na mnie wrazenia nie zrobilo. jest suche jak wystygnie. a w smaku czuc sam cukier. ja tam wole z piekarnika.
mi natomiast wyszlo gumowe i za malo cukru 😀 ale ku mojemu zdziwieniu jest nawet ok ;d i wyroslo ladnie 🙂
Chyba nigdy nie jedliście dobrego ciasta czekoladowego! To jest plastikowe! Fuj!
Mi też nie smakowało. Było sztuczne, jakieś twarde, bez porównania do pieczonego ciasta czekoladowego. Następnym razem mając ochotę szybko przegryźć coś słodkiego, zjem ciastko! 🙂 Ale przepis jest oczywiście nowatorski, musiałam spróbować.
okropne,wybucło
Dzisiaj ciastko zrobiłam, a własciwie dwa, bo na tyle starcza masy 🙂
Jednak w ramach mojej diety (Montigniaca) zmieniłam przepis:
3,5 ł mąki żytniej pełnoziarnistej
1 ł płatków owsianych blyskawicznych
3 ł fruktozy (cukier owocowy)
3ł kakao
3 ł koziego mleka
3 ł oliwy z oliwek
1 ł płatków migdałowych i 1 ł kokosu
WYSZŁO PRZEEEPYSZNIE! Zleciała się cała nasza trójka na zajadanie.
A ciastko wyleciało po odwróceniu kubka.
U mnie piekło się 4 min na 600W :)))
(ps. mąka zytnia fajnie pęcznieje, no i tak delikatnego ciasta nie jadłam jeszcze nigdy, a bardzo dużo piekę w piekarniku!!!) :)))
Aha i ten zmodyfikowany przepis można zajadać bez końca, bez tycia!!! 😀
ps. oczywiście proszek do pieczenia też 😉
czy mozna to ciastko robic w piekarniku?
PYCHA nie dość że szybko sie robi to jeszcze jak smakuje 🙂
Do swojego ciastka dodałam krówki i nie wyciągałam go tylko poprostu jadlam prosto z kubka widelcem. Polecam spróbować
za pierwszym razem zrobiłam jak w przepisie, ale wyszło mi trochę suche. za drugim dodałam trochę więcej mleka (jakieś 5 łyżek) i włożyłam na trochę krócej do mikrofali. z truskawkami jest super! 🙂