To miał być przepis na Dzień Ziemi ale znów dopadł mnie niedoczas.
Zapewniam jednak, że to ciasto można robić przez cały rok, nie tylko 22 kwietnia 🙂
Jest to ciasto, które idealnie nadaje się na wiosnę. Wiosną człowiek zaczyna myśleć o tym żeby ograniczyć mocno spożycie słodyczy w związku ze zbliżającym się sezonem letnim (czytaj: bikini itp) a ciało ma swoje zachcianki… Wtedy do wyboru są następujące rozwiązania:
a) ratowanie się czekoladą z zawartością min. 70% kakao
b) ratowanie się sporymi dawkami chromu organicznego w tabletkach
c) upieczenie tego ciasta 🙂
Dlaczego? Bo nie dodaje się do niego tłuszczu, a mąki jest tylko 6 łyżek. Są za to owoce i warzywa i najzdrowsza ze wszystkich kasza!
Ciasto z kaszą jaglaną
– 5 jajek
– 250g białego sera
– 250g kaszy jaglanej (ugotowanej)
– 2 jabłka
– 2 marchewki
– 6 łyżek mąki
– 6 łyżek cukru brązowego
– 2 garście żurawiny lub rodzynek
– 3 łyżki płatków owsianych
(inspiracja przepisem K. Okrasy)
Kaszę jaglaną trzeba ugotować – w przepisie potrzeba jej 250g (waga po ugotowaniu) czyli trzeba ugotować około 1/2 szklanki kaszy.
Jak ugotować kaszę jaglaną?
Najpierw kaszę należy przepłukać bieżącą, zimną wodą. Następnie należy wsypać kaszę do garnka (najlepszy jest taki z grubym dnem) i zalać wrzącą wodą w ilości dwukrotniej większej niż ilość kaszy – w naszym przypadku trzeba wziąć 1/2 szklanki kaszy i zalać ją 1 szklanką wrzątku. Do wody dodać szczyptę soli i gotować na małym ogniu, pod przykryciem ok 15-20 minut – aż kasza wchłonie wodę. Jeśli po tym czasie kasza nadal nie jest gotowa to trzeba ją zdjąć z kuchenki i odstawić do ciepłego miejsca. To może być nagrzany (ale wyłączony) piekarnik lub… owinąć recznikiem i wsadzić pod kołdrę.
Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą, białą masę. Dodajemy stopniowo biały ser, cały czas miksując (na niskich obrotach). Następnie dodać kaszę oraz starte jabłka i marchewki (można zetrzeć na tarce o grubych oczkach) oraz mąkę i rodzynki. W osobnym naczyniu ubić białka z odrobiną soli na sztywną pianę. Bardzo delikatnie wmieszać pianę do reszty ciasta.
Ciasto wlać do przygotowanej wcześniej blaszki (warto ją wysypać bułką tartą bo ciasto ma tendencję do trudnego ‚wychodzenia’), a wierzch posypać płatkami owsianymi. Piec ok 50 minut w temp. 180C.
Ciasto – jak większość ciast zawierających biały ser – najlepiej smakuje schłodzone, a mocy nabiera następnego dnia.
Świetnie nadaje się na babski wieczór bo wyrzuty sumienia po objedzeniu się tym ciastem (a jest sycące!) są jakby ciut mniejsze 😉
Bardzo, bardzo jestem ciekawa jak smakują…
Kaszę jaglaną „odkryłam” kilka lat temu. Zachwyciła mnie, potem znudziła. Ten placek to coś nowego, „przeprosić się” z kaszą?
Fajna alternatywa, chociaż ja chyba nie zrezygnuję z tych zwykłych ciast, mam za dużą słabość do niektórych;)
Cudnie wyglada! Jesli jakims cudem uda mi sie znalezc tu kasze jaglana, na pewno zrobie – dobrze miec na podoredziu przepis na cos slodkiego i zdrowego zarazem.
Jakie świetne ciasto! Sama jeszcze nie robiłam nic z kaszy jaglanej, ale mam ją w domu;) Chyba w końcu do czegoś posłuży:)
łał, to naprawdę świetne rozwiązanie dla zalegającej w mej szafce paczki kaszy jaglanej! 🙂 sama, ugotowana na słodko czy wytrawnie mi nie podchodzi. a w takim cieście, hm…czemu nie? 🙂
bardzo fajny, ciekawy przepis, tak sobie myślę, że może upiekę:)
właśnie się piecze:) mam nadzieję , ze jak dałam mąke na sam koniec to tez wyjdzie:) bo robiąc wszystko wg przepisu po kolei nie było wzmianki kiedy te 6 łyżek sypnąć:D
Kolejny raz mnie zaskakujesz. Ciasto z kaszą? To brzmi po prostu niewiarygodnie. No ale cóż będzie trzeba to wypróbować, bo komentować nie wiedząc jak smakuje nie ma sensu.
@Marta – mam nadzieje, ze smakowalo. Info o mace juz dodalam – dziekuje za zwrocenie uwagi 🙂
@tega-glowa – daj znac jak wyprobujesz 🙂
A jaki ma być ten ser biały? Czy mogę dodać chudy, żeby było totalnie dietetycznie? ;D
tak, moze byc chudy
… chodzi za mną od dłuższego czasu, gdyż wygląda rewelacyjnie! Koniecznie muszę je wypróbować:))
A na jaki rozmiar blachy jest przepis? Bo będę robić na pewno! 🙂
Ja robiłam w duzej prostokatnej (ok 28cm) dlatego jest takie niskie – proponuje wziac mniejsza blaszke taka 21cm
Płatki owsiane mają gluten , mąka też to czemu ten przepis jest bezglutenowy?…
czemu??
moze mozna dac make zytnia a platki ominac. bede dzisiaj probowac taka wersje piec. i jeszcze zamiast cukru bedzie stewie i agawa. ciekawe czy sie uda…
Wygląda bardzo dobrze i tak konkretnie – a ja właśnie szukam przepisu śniadaniowego 😉 przypinam!