Kilka lat temu ten przepis dostałam od mojej przyjaciółki – od tamtego czasu lubię piec to ciasto latem.
Od początku lipca to ciasto znów jest przebojem w naszym domu – muszę je piec jak tylko się kończy.
Jest mokre, pełne owoców, niezbyt słodkie, a kwaskowaty posmak to jest to, co w upał smakuje najlepiej. Najpyszniejsze na drugi dzień po upieczeniu, ze szklanką dobrze schłodzonego mleka!
Cytrynowe ciasto z jagodami
– 2,5 szklanki mąki
– 4 jajka
– 100ml mleka
– 1 szklanka cukru
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 cytryna
– 1 szklanka oleju
– 300g jagód (lub borówek)
Cytrynę wyparzyć i zetrzeć skórkę, a sam owoc wycisnąć. Białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Powoli dodawać połowę cukru i ubijać dalej aż piana stanie się szklista – odstawić do lodówki. Żółtka ubić z pozostałym cukrem, dodać sok z cytryny i ubijać dalej. Dolewać powoli olej, cały czas ubijając. Do powstałej masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać skórkę z cytryny i mleko i wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie (najlepiej szpatułką) wymieszać ją z masą.
Jagody dobrze wypłukać, osuszyć a następnie wymieszać z 2 łyżkami mąki – tak przygotowane jagody dodać do masy i wymieszać (bardzo delikatnie).
Ciasto wlać na przygotowaną blaszkę (duża, prostokątna) i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180C. Piec 45 minut i sprawdzić patyczkiem czy już jest gotowe (czasem muszę je w piecu przetrzymać dłużej, do 60 minut – uwaga! zbyt wcześnie wyjęte opadnie!)
Wystudzić, posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Tagi
banany
bezglutenowy
bez jajek
bez mleka
bez mąki pszennej
bez pszenicy
Boże Narodzenie
ciasta z owocami
ciastka
cynamon
cytryny
czekolada
czosnek
dla dzieci
drożdże
fotografia kulinarna
Francja
gruszki
jabłka
jagody
jesień
jogurt grecki
kokos
konkurs
lato
lody
mak
maliny
migdały
mleko kokosowe
muffinki
obiad
orzechy
porzeczki
proste
płatki owsiane
rabarbar
ser biały
sernik
szybkie
tapeta na pulpit
truskawki
Wielkanoc
zakupy
śniadanie
słodkie jagodowe lato
wyglada pieknie!!!
Zapowiada się wspaniale i pysznie! Pozdrawiam!