ŚCzuć, że już jesień prawie – chłodne wieczory, mniej słońca i zaczęły się ulewy…
Ostatni dzwonek żeby zamknąć w słoikach trochę lata. Sezon śliwkowy w pełni więc to świetny moment by zrobić powidła.
Lubię je smażyć bo robi się to szybko i „samo”. A tę wersję, którą nazywam domową Nutellą, lubię najbardziej.
Obłędnie pachną cynamonem i są cudnie czekoladowe – jeśli ktoś lubi śliwki w czekoladzie, będzie zachwycony. A dzieci baardzo je lubią!
Idealnie nadają się też do przełożenia piernika oraz do naleśników.
Śliwkowe powidła z czekoladą i cynamonem
– 2kg śliwek
– 400g cukru*
– 1 łyżka cynamonu
– 1/2 tabliczki czekolady lub 5 łyżek dobrego kakao
* można dać więcej cukru jeśli ktoś lubi słodsze
Śliwki umyć, przebrać i usunąć pestki. Wrzucić do dużego garnka i dolać 250ml wody żeby nie przywarły zanim puszczą sok. Trzymać je na małym gazie, od czasu do czasu mieszając. Po ok 2h dosypać cukier i dobrze go wymieszać – po ok. 10 minutach, wyłączyć gaz i zostawić do ostygnięcia. Po przestygnięciu (nie muszą być zimne ale nie powinny być wrzące) zmiksować blenderem na gładką masę. Po zmiksowaniu dodać czekoladę (lub kakao) i cynamon i podgrzewać 30-60 minut do uzyskania odpowiedniej konsystencji (po ostygnięciu zgęstnieją więc nie musi być bardzo gęste). Podczas tego ostatniego etapu trzeba tylko uważać żeby nie przypalić garnka
Gorące wkładać do wypasteryzowanych słoików, zakręcić i odwrócić słoiki do góry dnem – nie trzeba ich pasteryzować.
O tak powidła śliwkowe z czekoladą są nieziemskie. Też w tym roku robiłam i coś czuję, że długo u mnie w spiżarni nie postoją; D
Mmm.. wygląda przepysznie, taka zdrowsza wersja nutelli
A na ile słoikow to wychodzi? że tak zapytam
Mnie wychodzi ok 3-4 słoików
Robiłam w ubiegłym roku, są pyszne
Kiedyś to robiłam, wychodzi super, szczególnie dobre do naleśników
Pozdrawiam!
pół kostki czekolady? nie za mało? Czy nie powinno być pół tabliczki?
Dziekuje za zwrocenie uwagi – juz poprawione
Zdjęcia super, przepis ciekawy, właśnie robiłam powidła, przeczytałam ten przepis i postanowiłam dodać cynamon + kakao w trakcie by sprawdzić jak będą smakowały. Przełożyłam powidła do słoiczków a resztkę która została po ostygnięciu spróbowałam. Wyszły super!!!!
Mój przepis na powidła jest prosty a teraz został urozmaicony przez dodanie cynamonu i kakao.
Przepis mojej mamy; 5 kg śliwek węgierek ( po umyciu i wypestkowaniu) zasypuję ok. 0,5 kg do 0,7 kg cukru oraz dodaję 2 łyżki octu (kolor). Smak octu w żadne sposób nie wpływa na smak powideł ale mają piękny śliwkowy kolor. Jak zmniejszy się objętość przelewam (przekładam) powidła do teflonowego dużego garnka i od czasu do czasu zamieszam. Nie muszę mieszać często bo się nie przypalają. Tym razem pod koniec dodałam łyżkę cynamonu i 2 duże łyżki dobrego kakao. Powidła mają swój intensywny śliwkowy smak ale wyczuwa i i cynamon i czekoladę. Smak wyborny !
Z tej porcji wychodzi około 8-9 słoiczków powideł. Polecam wszystkim którzy się zastanawiają czy tak zrobić.
Prze-pysz-ne! Zrobiłam część z czekoladą, a część z kakao – wersja z kakao jest moim zdecydowanym faworytem! Dzięki wielkie za taki super przepis
Pychoota:)
Niestety kończą się tak szybko, jak zamknięte w nich lato:(
O jejku! Ale cudny przepis! Muszę koniecznie wypróbować!
Będę czekać na wiesci jak wyszło
Troche zmodyfikowalam przepis – nie dodalam kakao ani czekolady, za to dorzucilam pokruszone orzechy wloskie. Jak dla mnie bomba smakowa!;)
Polecam!
Właśnie kończę gotowanie, nieziemsko pachną
Wyszły bosko – dzięki !