Robię to ciasto od tak dawna, że nie pamietam już ile lat. Szczerze się zdziwiłam jak parę dni temu odkryłam, że nie ma go na blogu. Jest absolutnie najprostsze, szybkie i niezawodne – niezależnie od ilości owoców, nie muszę się obawiać, że wyjdzie zakalec.
Najbardziej lubię je z czerwonymi porzeczkami, ale jeśli nie mam ich pod ręką- mogą być np borówki amerykańskie, jak ostatnio.
Najprostsze ciasto z owocami
– 4 jajka
– 3/4 szklanki cukru
– 1 1/2 szklanki mąki
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1/2 szklanki oleju lub masła (stopionego, schłodzonego)
– owoce (np 250g borówek)
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać powoli olej lub stopione i schłodzone masło. Po wymieszaniu dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia – gotowa masa ma dość gęstą konsystencję (gęstszą niż ciasto na naleśniki). Tak przygotowaną masę wlać do formy (ja często pieke je w tortownicy z kominkiem) a na wierzch wysypać umyte i osuszone owoce (w przypadku porzeczek warto je oprószyć najpierw małą ilością mąki).
Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150C i pieczemy ok 45 minut.
W wersji z porzeczkami warto posypać je cukrem pudrem.
Najprostsze, ale za to jak wygląda: ) W smaku musi być równie pyszne; )
Robię takie ale bez do datku tłuszczu i białka ubijam osobno.
To znaczy, ze robisz biszkopt a on wcale nie musi sie udac wiec trudno go nazwac 'najprostszym’ 🙂
Bardzo zły przepis. Lepiej nie robić.Po co tyle cukru!!!!!!!
Zawsze mozesz zmniejszyc ilosc dodawanego cukru
zrobiłam z malinami. po wyciągnięciu z piekarnika trochę się przestraszyłam, że zakalec, bo środek opadł. ale po ukrojeniu okazało się, że ciasto wyszło idealne. i jest meeeega pyszne! dzięki za kolejny super przepis 🙂
Ciesze sie, ze sie udało 🙂 Ja je bardzo lubie…
Pierwszy raz piekłam ,a jakie śliczne 😀
Witam. Chciałabym dodać mrożone drobne owoce. Czy muszę je te oprószyć mąka? I czy dłużej piec?
Pozdrawiam:)
Witam. Też dałam zamrożone owoce i nic się nie stało . Mąką niepruszyłam 🙂 Pozdrawiam
Ja to ciasto robię od 2 lat z innego przepisu (też z sieci).
Używam oleju zamiast masła i dodaję trzy jaja + zdziebko kurkumy (dla wyrazistszego koloru).
To tak przygotowanego ciasta sypię kwaskowe jabłka-obrane i pokrojone w nieregularne kawałki wielkosci kostki cukru-mniejsze, wieksze… Tych jabłek jest prawie dwukrotnie więcej niż ciasta.
Całość mieszam tak długo ,aż jabłka okleją się tym ciastem.
Tą mase wykładam w blaszki piekarnicze(keksówki) do mniej więcej 1/2 do 2/3 foremki i do nagrzanego piekarnika .Czas pieczenia ca 40′
Po wyjęciu i ostygnięciu serwuję jabłecznik pokrojony na grube ,3-4 cm plastry. Pysznosci!
W/w przepis to jednak zupełnie inne ciasto..
Podoba mi sie ten przepis! Ostatnio pierwszy raz w zyciu pieklam ciasto, wiec bylo to dla mnie wielkie wydarzenie. Kolezanka polecila mi Twoj blog, bo ponoc z przepisow na nim zamieszczonych ciasta zawsze wychodza :). Upieklam ciasto wedlug przepisu http://www.bluespoon.pl/2012/06/ciasto-z-rabarbarem-i-truskawkami-czyli-poczatek-lata/ , tyle ze zamiast truskawek dalam maliny. Ciasto nie wyszlo moze perfekcyjnie, ale jak na pierwszy raz, to jestem z siebie bardzo dumna :). Kazdego kolejnego dnia bylo jeszcze lepsze w smaku. Niestety moj Narzeczony stwierdzil, ze jest ohydne… Cale bylo wiec dla mnie :). Szukam u Ciebie kolejnych inspiracji :).
Pozdrowienia dla koleżanki (niech się ujawni!) – a ten przepis faktycznie jest bardzo dobry dla początkujących w wypiekach 🙂
Myślę, że ze swojego facebookowego fan page’a znasz ją bardzo dobrze :). To Ewelina J. – moja mistrzyni wypieków :).
Kojarzę, kojarzę ale nie chwaliła się, że jest mistrzynią wypieków. Mogłaby mnie czegoś nauczyć… Pozdrawiam, jeśli to przeczyta 🙂
Nie wiem, czy by Cię czegoś nauczyła, bo piecze na bazie Twoich przepisów ;). Zawsze przygotowuje coś pysznego, kiedy przyjeżdżam do Polski :). A ja w końcu odważyłam się piec i spodobało mi się :). W weekend wykorzystam powyższym przepis lub Twój przepis na muffinki z rabarbarem i kruszonką :). Może tym razem zrobię coś, co według Narzeczonego będzie pyszne :).
No nie chwaliła się! Polecam jednak 'na początek’ ten przepis na najprostsze ciasto.
Cześć, czy ciasto może być pieczone w formie do tarty? Pozdrawiam
Raczej nie bo urośnie w górę dość mocno