Słodko-kwaśny, pachnący wiosną – niezbyt słodki, niezbyt ciężki, smakujący inaczej niż klasyczny sernik ale wciąż sernikowy :)W smaku troche przypominał mi ciasto truskawkowo-rabarbarowe, które robię tylko raz do roku – co jest fajną alternatywą kiedy nie ma jeszcze truskawek. Zdecydowanie wart zrobienia, choć nie jest to sernik, który piecze się co tydzień.
Aby podkręcić trochę kolor warstwy rabarbarowej można dodać trochę soku lub syropu z granatów (grenadynę) lub ciut barwnika czerwonego.
Sernik z curdem rabarbarowym
na curd:
– 0k 350g rabarbaru
– 50g cukru
– 50g masła
– 2 łyżki mąki ziemn.
– 2 żółtka (opcjonalnie)
na sernik:
– 750g sera
– 100g cukru
– 2 jajka
– 50ml śmietany 30%
– 1/2 cytryny
– 2 łyżki mąki ziemn.
(przepis jest modyfikacją receptury z magazynu Delicious)
Rabarbarowy curd
Rabarbar obrać i pokroić na kawałki ok 1-2 cm (te 350g to u mnie były 3 dość spore łodygi) – wrzucić do garnka, zasypać cukrem, dodać grenadynę (opcjonalnie) i podgrzewać ok. 10 minut aż rabarbar zacznie się rozpadać. Zmiksować blenderem na puree, parę łyżek przełożyć do miseczki i wymieszać z mąką ziemniaczaną, a następnie przełożyć spowrotem do garnka, do pozostałego puree z rabarbaru. Podgrzać, doprowadzić do wrzenia i gotować ok. minutę mieszając cały czas (w tym miejscu warto spróbować czy masa nie jest zbyt kwaśna, wtedy dodajemy 1-2 łyżki cukru do smaku). Masło i żółtka* wymieszać w osobnym naczyniu (masło można wcześniej rozpuścić) i dodać do masy rabarbarowej – wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
* – ja zrobiłam bez żółtek ale jeśli chcemy ten curd jak np cytrynowy przechowywać w lodówce, używać do naleśników itd to lepiej jajka dodać
Sernik
Ser wymieszać z cukrem mikserem przez kilka minut. Dodać skórkę otartą z cytryny oraz wyciśnięty z niej sok, a następnie dodać jajka – po jednej sztuce, po każdym krótko miksując. Dodać śmietanę i zmiksować, jeśli masa jest rzadka dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać.
Do przygotowanej tortownicy przełożyć połowę masy serowej, na nią delikatnie wyłożyć część curdu i wyrównać. Następnie pozostałą część masy serowej przełożyć, a na nią łyżką w kilku miejscach curd, który przy pomocy wykałaczki lub uchwytu łyżki rozprowadzamy w fantazyjne wzory. Na wierzchu powstanie różowa mozaika, a w środku uzyskamy efekt przełożenia sernika rabarbarowym „dżemem”.
Sernik pieczemy w nagrzanym do 160C piekarniku (bez termoobiegu) ok. 60-70 minut . Studzić w piekarniku, a następnie parę godzin chłodzić w lodówce.
ps. Tutaj znajdziecie informację jak wybrać dobry ser na sernik
Zostaw komentarz