Niektórzy je lubią bo… są kruche. Niektórzy ich nie znoszą bo.. są kruche 🙂
A ja je lubie bo mogę ciasto zrobić dużo wcześniej, włożyć do lodówki, a kiedy potrzebne mi świeża porcja ciepłych ciasteczek (np w ponury poniedziałkowy poranek) to mogę je mieć w ciągu 20 minut. Dlatego dziś przepis prosty, znany i lubiany ale z małą modyfikacją.
Kruche ciasteczka stemplowane
– 1 kostka masła (temp. pokojowa)
– 3 żółtka
– 3/4 szklanki cukru
– 2 1/2 szklanki mąki
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 mała laska wanilii
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać pojedyńczo żółtka, cały czas ubijając, a następnie dodać wanilię.
W małej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli – całość przesiać i dodać do masy maślanej. Ucierać do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto podzielić na 4 części, uformować kule a następnie spłaszczyć je ręką. Tak przygotowane zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki (najlepiej na noc).
Kiedy chcemy już piec ciastka – wyjmujemy ciasto z lodówki i odstawiamy na 15 minut aby osiągnęło temperaturę zbliżoną do pokojowej. Wałkujemy na grubość ok. 0,5cm i wycinamy kształty foremkami. Jeśli chcemy użyć stempli lepiej jest najpierw postemplować ciasto a potem wycinać np przy pomocy małej szklanki. W wersji turbo ciasto można zamiast wałkowania uformować w rulon i kroić na plasterki jak roladę.
Ciastka układamy na przygotowanej blaszce, wkładamy do nagrzanego piekarnika (175C) i pieczemy ok 8 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.
W wersji bez stemplowania można je polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Stempel pochodzi z tego sklepu
PS. Na nadchodzący i wszystkie kolejne poniedziałki:
absolutnie piękne!!!!!
Wyglądają obłędnie!
Śliczne 🙂 z pewnością je zrobię!
A jak grzać piekarnik? termoobieg? grzałki?
Zawsze mam z tym problem :/
Ja pieklam z termoobiegiem
Masz przepiękny słoik na ciasteczka. 🙂
No to ciasto już w lodówce 🙂 dziękuję za radę.
w zamrażalniku mam prawie zawsze kawałek surowego ciasta kruchego…tak na wszelki wypadek / a zwłaszcza na wypadek smaka na małe , słodkie co nieco 🙂 / … stempelki rewelacja !
Cudne ciasteczka ! Czy mogę wiedzieć, gdzie kupiłaś te świetne stempelki ?
@Zosia – tutaj: http://www.redmug.pl/sklep/search.php?orderby=position&orderway=desc&search_query=stempel
jakiego typu barwnika użyłaś przy robieniu tych ciastek? z góry dziękuję za odpowiedź. 🙂
Bardzo dziękuję za odpowiedź 😉
Świetne;) gdzie kupiłaś takie stempelki? Dużo ciekawsze ciasteczka są przez te napisy;)
Te różowe szczególnie nadają się na poprawę humoru 🙂
sliczne te ciasteczka, wygladaja bardzo apetycznie, w sam raz na przywolanie wiosny 🙂
B ardzo mocno i nad życie
L ubię wszystkie ciastka, skrycie
U piec więc je szybko muszę
E fektami karmiąc duszę
S tempel wreszcie wypróbować
P otem szybko je skosztować
O jca nimi poczęstować,
O kruchami się podzielić
N a następne się weselić !
Uuuuuwielbiam…za smak i łatwość przyrządzania. Pozdrawiam
Moje, piekę trzeci raz w tym miesiącu ?
Super, pięknie wyszły!
Wszystkich przyjaciół obdarowuję świąteczną wersją. Są przepyszne
Bardzo się cieszę! Wesołych świąt 🙂