Sezon truskawkowy właśnie się kończy ale ten przepis to dla mnie jeden z dobrych argumentów żeby kupić trochę truskawek i je zamrozić na zimę.
Jest nieskomplikowany i stosunkowo szybki w wykonaniu, a powstaje pyszna, aromatyczna i piankowa pyszność.
Mus truskawkowy
– 200g truskawek
– 3 łyżki cukru
– 1 łyżka soku z cytryny
– 180ml śmietany 36%*
– 1,5 łyżeczki żelatyny
– 2 łyżki wody
Truskawki umyć, wyszypułkować i zmiksować blenderem na puree. W małym rondelku podgrzać puree z truskawek, sok z cytryny i cukier. Na małym ogniu podgrzewać, cały czas mieszając aż będzie gorące ale nie doprowadzić do wrzenia. W miseczce rozrobić żelatynę z wodą i tę mieszankę dodać do rondelka – cały czas mieszając i – znów – pilnując aby się nie zagotowało. Rondelek zdjąć z ognia i zostawić do ostygnięcia, a następnie wstawić do lodówki na ok 2 godziny.
Po tym czasie przygotować śmietanę (* – to dość kaloryczne rozwiązanie więc można się pokusić o zastąpienie kremówki wersją light lub Śnieżką) – ubitą smietanę delikatnie wymieszać z truskawkami aż do uzyskania pianki. Podawać schłodzone.
Mus można przechowywać w lodówce – trzeba go jednak umieścić w zamkniętym pojemniku lub szczelnie przykryć folią.
Tagi
banany
bezglutenowy
bez jajek
bez mleka
bez mąki pszennej
bez pszenicy
Boże Narodzenie
chleb
ciasta z owocami
ciastka
cynamon
cytryny
czekolada
czosnek
dla dzieci
drożdże
fotografia kulinarna
Francja
gruszki
jabłka
jesień
jogurt grecki
kokos
konkurs
lato
lody
mak
maliny
migdały
muffinki
obiad
orzechy
porzeczki
proste
przetwory
płatki owsiane
rabarbar
ser biały
sernik
szybkie
tapeta na pulpit
truskawki
Wielkanoc
zakupy
śniadanie
Pyszny deserek:)
akurat podobną się dzisiaj zajadam 🙂
aż chciało by się zjeśc i te kropeczki. Uwiebiam takie! Bardzo mi się tuta podoba. Pozdrawiam serdecznie adi
Taki mus to rozumiem 🙂
kilka dni temu robiłam taki sam więc wiem jak smakuje, Polecam wszystkim, jest przepyszny:)
och, ja także zamroziłam w tym roku kilka woreczków truskawek.
piekne zdjęcia. wspaniała pianka, lubię!
[…] pianka truskawkowa (jako deser lub do przełożenia […]