Skoro jest dziecinnie proste, to idealnie nadaje się na 1 czerwca. Ja robię to ciasto od lat w sezonie truskawkowym bo jest szybkie, bajecznie proste i zawsze się udaje. Tym razem dałam mniej truskawek ale spokojnie można dać więcej bez obawy o to, że opadną na dno lub zrobi się zakalec.
Ostatnio piekę je co drugi dzień bo – jak się dowiedziałam – drugie śniadanie bez niego jest nieważne

Puszyste ciasto z truskawkami

– 4 jajka
– 1 szklanka cukru
– 1/2 kostki miękkiego masła
– 1/2 szklanki mleka
– 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
– 2 1/2 szklanki mąki



Do mleka wsypać proszek – wymieszać, odstawić. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać mleko i stopniowo dodawać przesianą mąkę. Na końcu dodać miękkie masło (jeśli nie mam akurat pod ręką miękkiego to roztapiam je i studzę). Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.



Przelewamy je do formy (ja piekę w tortownicy) a na wierzchu układamy truskawki. Pieczemy ok 45 minut w temp. 180C.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.