Rzutem na taśmę obiecany przepis na makowiec inaczej – a inaczej bo bez mąki.
Wiem, że jest już późno jeśli chodzi o wigilijne wypieki ale to ciasto można spokojnie upiec np w 2. dniu Świąt albo – powiedzmy to sobie szczerze – zupełnie bez okazji 🙂
Jest intensywnie makowe, myślę, że ktoś niewtajemniczony mógłby zgadywać, że to ciasto czekoladowe z makiem. Pyszne ze szklanką zimnego mleka 🙂
A ja przy okazji pozdrawiam wszystkich, którzy tu zaglądają i życzę przepysznych Świąt!
Makowiec bez mąki
– 125g masła
– 4 jajka
– 160g maku
– 2 łyżki holenderskiego kakao
– 150g cukru pudru
– skórka z 1 cytryny (opcjonalnie)
Jajka rozdzielić. Żółtka utrzeć z 100g cukru pudru aż do uzyskania białej masy, dodać miękkie masło i skórkę cytryny i ucierać dalej ok 5 minut.
Dodać kakao i wymieszać.
W drugiej misce ubić białka jaj – kiedy piana będzie już sztywna, dodawać stopniowo 50g cukru pudru i ucierać aż piana będzie szklista i błyszcząca.
Do masy żółtkowej dodać mak i wymieszać. Następnie delikatnie (ręcznie!) dodać i wymieszać z pianą z białek. Przełożyć do tortownicy i wyrównać.
Wstawić do nagrzanego do 170C piekarnika i piec ok 70 minut. Zostawić w formie do ostygnięcia.
Z polewą z ciemnej czekolady to ciasto wygląda i smakuje naprawdę wykwintnie!
Przepis pochodzi z książki „Najlepsze ciasta świata”
Mniam! 🙂
Wesolych Swiat! :*
Czy ten mak ma być suchy?
Tak, suchy
W sensie że suchy niezmielony? 🙂
Od dłuższego czasu mieliśmy ochotę na „coś” z makiem. Wybór padł na Twój makowiec i to był strzał w dziesiątkę. Robi się go bardzo szybko i nie wymaga wiele pracy ani czasu. Zamiast suchego całego maku dodałam mielony, oraz parę garści bakalii, a całość dopełniłam polewą czekoladową.
Wspaniały, przepyszny…. mniam.
Ma tylko niestety jedną wadę ……. znika błyskawicznie 🙂
dzisiaj odważyłam się zrobić ten ciekawy przepis i uważam, że jest super! niewiele składników, łatwy w wykonaniu a efekt pyszny 🙂 myślę, że w tym roku na wigilijnym stole zagości właśnie ten makowiec i podbije serca (i kubki smakowe) całej rodziny 🙂
CZy to chodzi o taki zwykly mak ktore zwykle sie namacza na noc i potem mieli?
Ja uzywalam juz zmielonego (suchy, niebieski ale juz zmielony)
jaka wielkosc foremki?
Ja pieke w tortownicy 24cm