To było wiele lat temu – w naszym domu w maju i czerwcu zawsze było dużo kwiatów, ja prosiłam mamę żeby ubrała ulubioną przeze mnie sukienke w paisleyowy wzór, a potem namawiałam ją żebyśmy odwiedziły jej najbliższą przyjaciółkę. Nie była to ona nr 1 na liście ulubionych koleżanek mamy, ale w czerwcu ranking mocno się zmieniał – a to za sprawą ciasta z rabarbarem i kruszonką. Takiego w naszym domu nigdy się nie piekło, natomiast ciocia („przyszywana”, ale tak na nią mówilam) była mistrzynią rabarbarowych pyszności.

Zabawne, że minęło tyle lat, ciocia już od dawna nie żyje, a ja po latach odkrywam na nowo rabarbar.

I żeby było jeszcze bardziej sentymentalnie piekę drożdżowe ciasto z rabarbarem i kruszonką, i znika ono w niesamowitym tempie.
Marzy mi się jeszcze crumble z truskawkami i rabarbarem i pewnie niedługo to marzenie się ziści 🙂

Ciasto z rabarbarem i kruszonką

zaczyn:
– 30g świeżych drożdży (lub 4 łyżeczki suchych)
– 0,5 szklanki mleka
– 0,5 szklanki mąki
– 0,5 łyżeczki cukru

ciasto:
– 0,5 szklanki mleka
– 0,5 szklanki cukru
– skorka otarta z połowy cytryny
– 4 łyżki masla
– 1 jajko
– 1 żółtko
– 3 szklanki mąki
– 400g rabarbaru*

kruszonka:
– 1 szklanka maki
– 0,5 szklanki cukru
– 1 mały cukier waniliowy
– 0,5 kostki  roztopionego masla
– 2 łyżeczki cynamonu

Zaczynamy od przygotowania rabarbaru – ja go obieram choć wiem, że niektórzy wolą ze skórką.
Obrany kroje na kawałki ok 1cm, wrzucam do miski, zasypuję cukrem i zostawiam na noc w lodówce.

Mleko podgrzać, dodać mąkę i cukier i rozetrzeć drożdże. Odstawić na ok. 10 minut.
W tym czasie roztopić masło, dodać do niego mąkę, szczyptę soli, skórkę cytryny i cukier – wymieszać. Dodać jajko i żółtko (w temp. pokojowej) oraz podgrzane mleko (letnie) i zaczyn. Ja dodaje jeszcze aromat migdałowy. Ciasto dobrze wyrobić i odstawić na ok. 1 godzinę w ciepłym miejscu aż podwoi objętość.

Aby przygotować kruszonkę trzeba roztopić masło i kiedy jeszcze będzie gorące wymieszać z mąką i cukrem, a na koniec dodać cynamon.

Ciasto rozłożyć na blasze (a właściwie rozciągnąć), na wierzchu układać rabarbar. Trzeba go najpierw odcedzić, a następnie obtoczyć w cukrze. Rabarbar układać dość gęsto i lekko wcisnąć w ciasto. Całość posypać kruszonką i odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Piec w temp. 180C ok. 30 minut.

Najlepsze jest jeszcze ciepłe, podane ze szklanką zimnego mleka.

* – jeśli ktoś bardzo lubi rabarbar to może go dać więcej.