Ponieważ ostatnio liczba problemów, które zwaliły się na moją głowę zdecydowanie zdaje się przekraczac moje możliwości rozwiązywania ich to dziś będzie bez zbędnych wstępów.

Muffinki z gruszkami

– 3 gruszki
– 2 szklanki mąki
– 1/4 szklanki brązowego cukru (+ do posypania)
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 łyżka zmielonych migdałów
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1 łyżeczka imbiru
– 1 jajko
– 2/3 szklanki mleka
– 1/4 szklanki oleju

W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy i mączkę migdałową. W drugim rozbełtać jajko, dolać olej i mleko, można dodać kilka kropel esencji migdałowej. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać tylko do połączenia składników. Na końcu dodać pokrojone w kostkę gruszki i delikatnie je wmieszać w masę.

Po umieszczeniu ciasta w formie i papilotkach posypujemy je na wierzchu brązowym cukrem (można dodać płatki migdałowe). Piec w temp. 200C przez ok 20 minut.

Sezon na gruszki w pełni – naprawdę warto je wypróbować!
A dlaczego ‚zabawa w chowanego’? Dlatego, że lubię przemycać  owoce tak, aby niejadki ich nie wyciągały z ciasta – tutaj gruszki są bezpieczne 🙂

 

PS. Zapraszam na facebookową stronę blue spoon