Choć w postaci gotowej przekąski to ciastko jest sprzedawane w supermarketach cały rok, to dla mnie jest to zdecydowanie zimowy, a wręcz świąteczny wypiek. Pisząc jednak te słowa, postanowiłam jednak upiec je latem by spróbować czy podane wprost z lodówki będzie hitem lata, choć po części dorównującym domowym lodom.
Wróćmy jednak do zimy 🙂 Lubię je bo są sycące i dobrze znoszą transport – a to drugie sprawia, że ładnie zapakowane mogą stanowić fajny dodatek do prezentu czy mały prezent sam w sobie np dla sąsiadów. Ja robię je bez polewy czekoladowej na wierzchu – naprawdę i bez tego są pyszne. A jeśli miałabym robić polewę to chyba z gorzkiej czekolady bo ciastko samo  w sobie jest słodkie (mleko w proszku!) ale tu uwaga – dzieci niezbyt za nią przepadają. Przepis od Doroty, z drobną modyfikacją.

 
Mleczna kanapka 

biszkopt:
– 5 jajek
– 3/4 szklanki cukru pudru
– 1/2 szklanki mąki
– 1/2 szklanki mąki ziemn.
– 5 łyżek kakao holenderskiego
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 2 łyżeczki wody 

masa:
– 1/2 szklanki mleka
– 2 szklanki mleka w proszku* 
– 2/3 szklanki cukru
– 300g masła w temp. pokojowej
– olejek waniliowy 


* zalecane jest pełne, ale ja robiłam z odtłuszczonym i też daje radę 🙂



Białka z dodatkiem małej szczypty soli ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i miksować dalej (na niższych obrotach), a następnie dodawać po jednym żółtku nadal miksując. W osobnym  naczyniu wymieszać obie mąki, kakao i sodę – całość przesiać (ważne!), a następnie stopniowo dodawać po jednej łyżce do masy jajecznej, cały czas mieszając, a w międzyczasie dodać wodę. Nie miksować zbyt długo – tylko tyle, by nie było widać mąki. 
Ciasto piec w prostokątnej formie ok. 25 minut w temp 175C. Odstawić do wystygnięcia.

Mleko zagotować z cukrem i odstawić do przestygnięcia. Mleko w proszku przesiać lub jeśli ma duże grudki wsypać do woreczka typu ziplock i potraktować wałkiem do ciasta – inaczej w masie będą wyczuwalne grudki. Masło utrzeć na puszystą masę, powoli dodawać do niego przegotowane mleko cały czas ucierając. Wsypać mleko w proszku i olejek i utrzeć na gładką masę.



Biszkopt przekroić na dwie warstwy i przełożyć mleczną masą. Wstawić do lodówki by stężała. Przed podaniem wyjąć z lodówki minimum 15 minut wcześniej.  Wierzch można przyozdobić za pomocą szablonów i cukru pudru.