Pisałam już kiedyś (a propos przepisu na pierniki na drożdżach), że nie lubię pierniczków. Problem polega na tym, że lubię smak piernika – wilgotny, cięzki, intensywny. Pomyślałam sobie, że piernikowe muffinki to może być rozwiązanie – nie są co prawda tak intensywne w smaku jak piernik jako taki, ale jeśli chodzi o mnie – bomba! Spróbujcie 🙂
Piernikowe muffinki
– 300g mąki
– 2 jajka
– 2 łyżeczki cynamonu
– 2 łyżeczki imbiru
– 2 łyżki przyprawy do piernika
– 1/2 kostki masła
– 1/4 szklanki oleju
– 1 szklanka cukru brązowego
– 1/2 szklanki melasy
– 2 łyżeczki sody oczyszczonej
Przesiej mąkę i wymieszaj ją z przyprawami i szczyptą soli. W osobnym naczyniu utrzyj masło z cukrem na puszystą masę, na koniec dodaj olej i ucieraj dalej. Dodaj melasę (ja użyłam czarnej więc dałam jej mniej – ok 3 łyżki) i jajka, cały czas ucierając.
Do kubka wlej wrzątek – do 3/4 jego wysokości, dodaj sodę oczyszczoną (nie proszek do pieczenia!) i wymieszaj. Do masy maślanej wsyp ok. 1/3 mąki z przyprawami i wymieszaj mikserem na niskich obrotach. Następnie dodaj połowę wrzątku z sodą, cały czas mieszając. Dalej dodajemy znów 1/3 mąki, resztę wody i na końcu pozostałe 1/3 mąki. Mieszamy dopóki składniki się nie połączą, nie należy miksować zbyt długo.
Napełnić foremki przygotowaną masą i piec ok 25 minut w temp. 175C.
Po wystygnięciu można polukrować.
Muszę wypróbować na święta:)
1. Co zamiast melasy?
2.Jak długo mogą pierniki przetrwać i nie o żarłoków mi chodzi? 🙂
Pozdrawiam
Maja piękny kolor, taki pierniczkowy, choć to nie pierniczki. Przepyszne musiały być;)
Pięknie wyrośnięte! 🙂
Bardzo dobre muffinki, gdy były w piekarniku w całej kuchni roznosił się piękny zapach świąt. Jednym słowem one są FANTASTYCZNE. Powrócę jeszcze nie raz do tego przepisu;)
Pyszne, pachnące świętami mufinki. Wprawdzie na specjalne, życzenie synka zrobiłam je w formie mini babeczek…. nic to nie zmieniło …. prawie wszystkie zniknęły jeszcze ciepłe
Upieczone i udekorowane 🙂
Dodałam tylko trochę skorki otartej z pomaranczy i łyzke kandyzowanych kawałkow:)
Swietnie sie wpasowało do piernikowego smaku 🙂
Muffinki są przepyszne, osobiście przetestowałam i gorąco polecam 🙂 pozdrawiam
zrobię napewno! a w ich środku schowam kawałki marcepana… mam nadzieje, że będzie pysznie! 🙂
Co można dodać zamiast melasy?
golden sugar
2 czy 4 jajka? Bo nie wiem, czy w przepisie zdublowała się o nich informacja, czy też mają być 4 właśnie 😉
Dwa – juz poprawione.
pysznie:) i tak świątecznie:):) pożyczam:)