Zazwyczaj robię podwójną porcję ciasta na kruche ciastka i wykorzystuje je na różne sposoby.
Dziś sposób najprostszy – ciastka dekorowane stemplami, lukrem lub saute, ew. na końcu posypane cukrem pudrem.
Wierzcie mi – taka prostota ma swój urok!
Przepis na ciasto, z którego przygotowuje sie te ciastka znajdziecie tu: przepis podstawowy na kruche ciastka
Trzeba je rozwałkować na grubość ok 4-5mm i wycinać kształty – bądź gotowymi foremkami, bądź przy pomocy szklanki, można też użyć stempli do ciastek.
Jeśli ciasto sie klei – można na wałek nasypać odrobinę mąki – przed włożeniem ciastek do piekarnika usuwamy nadmiar mąki przy pomocy pędzelka.
Jeśli macie dużą porcję ciasta i wałkowanie/wycinanie trwa dłużej, to ciasto może się zacząć kleić bo jest zbyt ciepłe, trzeba je wtedy włożyć do lodówki na 10 minut.
Ciastka pieczemy ok 8-10 minut w temp 175 (czas zależy od grubości i wielkości ciastek) – powinny jednak pozostać jasne.
Po przestudzeniu możemy je posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Lukier królewski
– 1 białko
– 1 szklanka cukru pudru
– kilka kropli soku z cytryny (opcjonalnie)
– barwnik spożywczy (opcjonalnie)
Pamiętam, że jako dziecko ucierałam taki lukier ręcznie w makutrze, specjalną drewnianą kulą. Teraz po prostu robi to za mnie mikser z końcówką typu ‚wiosło’ – trwa to ok 5 minut.
Przy lukrowaniu warto najpierw narysować na ciastku ‚obrzeże’ a potem je wypełniać. Zostawić do wyschnięcia na ok. 10 minut.
Świetnie wyglądają takie proste, urocze ciasteczka
czy to specjalny stempel do ciasteczek?
Śliczne ciasteczka! Spokojnych Świąt!
Ojej, jakie śliczne ciasteczka
a te ciasteczka z choinkami to robione są foremkami tak?a gdzie to można kupić?
Upiekłam te ciasteczka jako dodatek do prezentu parapetówkowego dla moich przyjaciół:)
W prostocie siła:)
Ciasteczka chrupiące i mega aromatyczne:)
Oby w ich nowym domu zawsze roznosił się taki zapach:)
Sprawdziły się jako prezent dla gości na naszym ślubie 🙂 dodałam nieco cynamonu do przepisu podstawowego. Wyszły boskie 🙂
Ciastka wyszły mi bardzo twarde, pomimo tego że nie ubijałam długo mikserem. Co mam zrobić teraz żeby zmiękły???
Mikserem to powinna być minuta, nie dłużej. Jeśli są twarde to można je zamknąć w szczelnej puszce z jabłkami – powinny zmięknąć.