Robię to ciasto od tak dawna, że nie pamietam już ile lat. Szczerze się zdziwiłam jak parę dni temu odkryłam, że nie ma go na blogu. Jest absolutnie najprostsze, szybkie i niezawodne – niezależnie od ilości owoców, nie muszę się obawiać, że wyjdzie zakalec.
Najbardziej lubię je z czerwonymi porzeczkami, ale jeśli nie mam ich pod ręką- mogą być np borówki amerykańskie, jak ostatnio.
Najprostsze ciasto z owocami
– 4 jajka
– 3/4 szklanki cukru
– 1 1/2 szklanki mąki
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1/2 szklanki oleju lub masła (stopionego, schłodzonego)
– owoce (np 250g borówek)
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać powoli olej lub stopione i schłodzone masło. Po wymieszaniu dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia – gotowa masa ma dość gęstą konsystencję (gęstszą niż ciasto na naleśniki). Tak przygotowaną masę wlać do formy (ja często pieke je w tortownicy z kominkiem) a na wierzch wysypać umyte i osuszone owoce (w przypadku porzeczek warto je oprószyć najpierw małą ilością mąki).
Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150C i pieczemy ok 45 minut.
W wersji z porzeczkami warto posypać je cukrem pudrem.
Najprostsze, ale za to jak wygląda: ) W smaku musi być równie pyszne; )
Robię takie ale bez do datku tłuszczu i białka ubijam osobno.
To znaczy, ze robisz biszkopt a on wcale nie musi sie udac wiec trudno go nazwac 'najprostszym’
Bardzo zły przepis. Lepiej nie robić.Po co tyle cukru!!!!!!!
Zawsze mozesz zmniejszyc ilosc dodawanego cukru
zrobiłam z malinami. po wyciągnięciu z piekarnika trochę się przestraszyłam, że zakalec, bo środek opadł. ale po ukrojeniu okazało się, że ciasto wyszło idealne. i jest meeeega pyszne! dzięki za kolejny super przepis
Ciesze sie, ze sie udało
Ja je bardzo lubie…
Pierwszy raz piekłam ,a jakie śliczne
Witam. Chciałabym dodać mrożone drobne owoce. Czy muszę je te oprószyć mąka? I czy dłużej piec?
Pozdrawiam:)
Witam. Też dałam zamrożone owoce i nic się nie stało . Mąką niepruszyłam
Pozdrawiam
Ja to ciasto robię od 2 lat z innego przepisu (też z sieci).
Używam oleju zamiast masła i dodaję trzy jaja + zdziebko kurkumy (dla wyrazistszego koloru).
To tak przygotowanego ciasta sypię kwaskowe jabłka-obrane i pokrojone w nieregularne kawałki wielkosci kostki cukru-mniejsze, wieksze… Tych jabłek jest prawie dwukrotnie więcej niż ciasta.
Całość mieszam tak długo ,aż jabłka okleją się tym ciastem.
Tą mase wykładam w blaszki piekarnicze(keksówki) do mniej więcej 1/2 do 2/3 foremki i do nagrzanego piekarnika .Czas pieczenia ca 40′
Po wyjęciu i ostygnięciu serwuję jabłecznik pokrojony na grube ,3-4 cm plastry. Pysznosci!
W/w przepis to jednak zupełnie inne ciasto..
Podoba mi sie ten przepis! Ostatnio pierwszy raz w zyciu pieklam ciasto, wiec bylo to dla mnie wielkie wydarzenie. Kolezanka polecila mi Twoj blog, bo ponoc z przepisow na nim zamieszczonych ciasta zawsze wychodza :). Upieklam ciasto wedlug przepisu http://www.bluespoon.pl/2012/06/ciasto-z-rabarbarem-i-truskawkami-czyli-poczatek-lata/ , tyle ze zamiast truskawek dalam maliny. Ciasto nie wyszlo moze perfekcyjnie, ale jak na pierwszy raz, to jestem z siebie bardzo dumna :). Kazdego kolejnego dnia bylo jeszcze lepsze w smaku. Niestety moj Narzeczony stwierdzil, ze jest ohydne… Cale bylo wiec dla mnie :). Szukam u Ciebie kolejnych inspiracji :).
Pozdrowienia dla koleżanki (niech się ujawni!) – a ten przepis faktycznie jest bardzo dobry dla początkujących w wypiekach
Myślę, że ze swojego facebookowego fan page’a znasz ją bardzo dobrze :). To Ewelina J. – moja mistrzyni wypieków :).
Kojarzę, kojarzę ale nie chwaliła się, że jest mistrzynią wypieków. Mogłaby mnie czegoś nauczyć… Pozdrawiam, jeśli to przeczyta
Nie wiem, czy by Cię czegoś nauczyła, bo piecze na bazie Twoich przepisów ;). Zawsze przygotowuje coś pysznego, kiedy przyjeżdżam do Polski :). A ja w końcu odważyłam się piec i spodobało mi się :). W weekend wykorzystam powyższym przepis lub Twój przepis na muffinki z rabarbarem i kruszonką :). Może tym razem zrobię coś, co według Narzeczonego będzie pyszne :).
No nie chwaliła się! Polecam jednak 'na początek’ ten przepis na najprostsze ciasto.
Cześć, czy ciasto może być pieczone w formie do tarty? Pozdrawiam
Raczej nie bo urośnie w górę dość mocno