Okazuje się, że nie tylko ja mam takie dziwne pomysły bo kiedy spytałam czy chcecie taki przepis, to okazało się, że są chętni.
Przepis idealny po pierwsze dla tych, którzy chlebki bananowe lubią, po drugie dla tych, którzy odstawiają i szukają alternatyw dla mąki pszennej (o mące kokosowej było już przy okazji przepisu na placuszki z truskawkami ), a po trzecie dla tych, którzy pieką bez nabiału. A nawet dla tych, co unikają cukru w wypiekach – choć uwaga raczej nie dla tych, którzy są na diecie niskowęglowodanowej bo chociaż w tej kwestii mąka kokosowa jest super, to banany już mniej.
Chlebek bananowy na mące kokosowej
– 3 banany (mocno dojrzałe)
– 3 jajka
– 2 łyżki miodu
– 40g mąki kokosowej (ok 1/3 szklanki)
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– kakao (opcjonalnie)
Banany obrać, pokroić lub połamać i wrzucić do miski. Mikserem zrobić z nich puree (jak są bardzo dojrzałe, bez problemu zrobimy z nich w ten sposób papkę). Dodać jajka i miód i zmiksować. Na końcu dodać mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i kakao. Zmiksować i odstawić ciasto na ok 10 minut by mąka kokosowa mogła napęcznieć. Gdyby ciasto było za rzadkie po tym czasie, można dosypać po łyżeczce mąki.
Piec w temp 180C (160 z termoobiegiem) przez 60 minut.
Gotowy chlebek – jak to w przypadku bananowych – nie jest najpiękniejszy. Smakuje za to pysznie, jest bardzo sycący i można go długo przechowywać (w lodówce nawet kilka tygodni). Ja lubię go najbardziej z masłem orzechowym, dżemem malinowym lub miodem lipowym.
Czy mąkę kokosową można zastąpić inną mąką?
Jeśli chcesz robić z innej mąki to polecam ten przepis: http://www.bluespoon.pl/2013/06/chlebek-bananowy-z-truskawkami/
Mąka kokosowa jest specyficzna i nie można jej zastąpić w proporcji 1:1 np mąką pszenną.
ten chlebek od razu zapisuję i jak najszybciej zrobię! 🙂 niech tylko dojrzeją banany 😀
Czekam na wieści jak wyszedł 🙂
Też bym się na taki przepis chętnie skusiła, gdyby nie to, że mąka kokosowa to dosyć pokaźny wydatek jak dla mnie 🙂
Pisałam o kwestii ceny przy okazji przepisu na placuszki. To jest bardzo wydajna mąka – do tego chlebka potrzebne jest ok 1/3 szklanki tej mąki więc opakowanie 500g starcza naprawdę na długo.
kup paczke wiórków i zmiel w blenderze (najlepiej z ostrzem s). To nic innego jak mąka kokosowa
Super przepis! Prosty i przyjemny w wykonaniu. Moje chlabki właśnie siedzą w piekarniku. 😍
Jeśli smak dorówna zapachowi, to ten chlebek na pewno często będzie się u mnie pojawiał!
Do jednego dodałam jeszcze płatki owsiane, bo jestem ich ogromną fanką. Słabiej rośnie, ale to może być super! I nie zgadzam się z tym, że nie jest najpiękniejszy, bo moje oko cieszą jak najbardziej! ❤️
Warto wcześniej namoczyć płatki owsiane
Ah jaki wspaniały pomysł! Zapisuję i zrobię. Dzięki
Kolor<3
Mniam, z kokosową nutą musi smakować bajecznie 🙂
Niewiele tam kokosowej nuty – mąka kokosowa nie daje smaku kokosowego. Ale można dorzucić wiórki kokosowe, jeśli ktoś lubi.
Ale fantatyczna propozycja na śniadanie!
A jesli by make kokosowa zastapic migdalowa?dalo by rade?pozdrawiam
W innej peopoecji. No i migdalowa da inny smak…
super przepis! chlebek bardzo mi smakował! następnym razem dodam kakao 🙂
a czy można nie dawać jajek, albo czym jajka zastąpić?
A co zrobić z jajkami, w przepisie są ale nie wiadomo jak i kiedy je dodawać
W trzecim zdaniu jest o jajkach – dodaje się je razem z miodem.
Piecze się kupilam już dawno make kokosową ale jakoś nic mi z niej nie wychodziło zobaczymy może się uda
Jakiej wielkości keksówki używałaś?
Zrobiłam dziś. Wyszło mi mocno wilgotne, wręcz mokre pomimo tego, że piekłam 10 minut dłużej. co może być przyczyną? Uroslo słabiutko… może nawet wcale. następnym razem zrobię w najmniejszej blaszce. I dodam mniej miodu bo baaardzo słodkie. Dodałam łyżeczkę kakao. W smaku przepyszne 🙂
Może temperatura za niska? To zależy od piekarnika – można następnym razem potrzymać w piecu jeszcze dłużej lub zwiększyć temp.