Szybkie. Bezglutenowe. Nieskomplikowane w przygotowaniu.
Polecam tym, którzy podchodzą do mąki kokosowej jak pies do jeża. Przechowuję je w szczelnym opakowaniu i najlepsze są na 3-ci dzień.
Bezglutenowe ciastka z czekoladą
– 1 szklanka mąki kokosowej
– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
– 1/3 szklanki cukru brązowego*
– 5 jajek
– 1/2 kostki masła lub 1/2 szklanki oleju kokosowego
– pasta waniliowa lub olejek waniliowy
– ‚kropelki’ czekoladowe lub posiekana drobno czekolada
Masło rozpuścić (lub lekko podgrzać olej) i jak przestygnie wymieszać z jajkami i olejkiem waniliowym. W drugim naczyniu wymieszać mąkę, cukier i sodę. Dodać mokre składniki i miksować do uzyskania jednolitej masy. Jeśli masa jest bardzo gęsta i zbija się w grudki dodać odrobinę wody (1-2 łyżki). Dosypać czekoladę i wymieszać łyżką.
Z ciasta formować małe kulki, które po delikatnym spłaszczeniu dłonią układamy na blaszce.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175C i piec 12-15 minut.
* – jeśli używacie gorzkiej czekolady, to można zwiększyć ilość cukru bo ciasteczka nie są zbyt słodkie (ewentualnie można je na końcu oprószyć cukrem pudrem lub zrobić zygzaki z lukru królewskiego)
Zostaw komentarz