Lubię je bardzo bo są nieskomplikowane (tylko 3 składniki!), niezbyt słodkie, są w moim ulubionym smaku (uwielbiam kawowe lody!) choć oczywiście można je zrobić w wersji waniliowej, cytrynowej lub dowolnej innej. Robię je w maszynce do lodów, ale bez problemu można je zrobić bez dodatkowego sprzętu. Jeśli ktoś boi się robić lodów ze względu na użycie surowych jajek – dobra wiadomość: w tym przepisie ich w ogóle ich nie ma.
Lody z mleka kokosowego
– 1 puszka mleka kokosowego (400ml)
– 1/2 szklanki cukru (najlepiej brązowego)
– 1/2 szklanki mocnej kawy (2 x espresso lub 1 x lungo)
W rondelku podgrzać mleko kokosowe, kawę i cukier – mieszając przez ok 5 minut. Odstawić do ostygnięcia – najlepiej do lodówki minimum na 1 godzinę. Następnie przelać do maszynki do lodów i włączyć na ok 30 minut. Jeśli nie macie maszynki – masę przelać do pojemnika i wstawić do zamrażalnika – co godzinę przemieszać dokładnie by ją napowietrzyć: lody będą wtedy bardziej puszyste.
Przed podaniem wyjąć z zamrażalnika ok 10-15 minut wcześniej. Smacznego!
a mozna prosic o podpowiedz do zrobienia waniliowych na podstawie tego przepisu?
Zamiast kawy dodałabym pastę waniliową
Kawowe akurat nie dla mnie, ale waniliowe, śmietankowe czy po prostu kokosowe na tekiej bazie chętnie bym zjadła 🙂
Też uwielbiam kawowe, Twoje musiały być pyszne 🙂
zrobiłam. faktycznie raz-dwa i są. tylko warto pamiętać o przemieszaniu podczas mrożenia – te mieszałam i były idealne. o innych zapomniałam i miały w sobie sporo lodowych grudek.
A że kawowe zrobiłam z b.mocnego espresso z włoskiej Lavazzy, to możecie sobie wyobrazić ten smak <3
Jakie cudowne! Gdybym nie była na diecie to bym już biegła do sklepu po niezbędne składniki 😉
Mleko kokosowe ma być w całości, czy tylko gęsta część po odstaniu w lodówce?
W całości