Pachnie zimą a smakuje dzieciństwem. Jest dostojny, elegancki i szlachetny w smaku – najlepiej smakuje na drugi-trzeci dzień więc jeśli przygotowujecie go na Boże Narodzenie to można go spokojnie upiec dzień przed Wigilią.
Sernik piernikowy
– 750g sera białego
– 250g mascarpone
– 3/4 szklanki brązowego, drobnego cukru
– 2 łyżki miodu
– 4 jajka
– 3 łyżeczki przyprawy korzennej
– 1 op. pierniczków bez lukru (u mnie: Katarzynki)
– 70g masła (miękkiego)
Pierniczki pokruszyć, wrzucić do blendera i zmiksować; następnie dodać masło i zmiksować do uzyskania lepkiej masy. Tak przygotowaną masą wylepić spód tortownicy i wstawić do lodówki.
Oba sery wymieszać, dodać cukier a następnie zmiksować aż do rozpuszczenia. Dodać pojedyńczo jajka, krótko miksując, a na końcu dodać miód i przyprawy i wymieszać. Masę serową wylać na schłodzony spód i wstawić do rozgrzanego do 160C piekarnika (najlepiej na dolnej półce piekarnika wstawić naczynie z gorącą wodą). Po ok 10 min zmniejszyć temperaturę do 120C i piec jeszcze przez godzinę.
Po wystudzeniu (w piekarniku, przy zamkniętych drzwiczkach) wstawić do lodówki na min. 4 godziny. Przed podaniem wierzch można pokryć polewą czekoladową, niezbyt gęstym lukrem królewskim lub posypać warstwą kakao z cynamonem, jak na zdjęciach.
Witam, na jaki rozmiar tortownicy jest przepis 🙂 Pozdrawiam
Ja piekę w tortownicy 21cm
Dzien dobry, a ile to jest 1 opakowanie pierniczkow?
ok 100g