Lato się kończy – to zawsze smutny moment choć trzeba przyznać, że w tym roku było wyjątkowo długie i piękne.
Zanim jednak zaczną się pluchy i mroźne poranki na pocieszenie warto upiec ciasto ze śliwkami. Jest super łatwe i zawsze się udaje. Minusem jego jest tylko to, że za szybko znika 🙂
Ciasto ze śliwkami
– 4 jajka
– 1 kostka miękkiego masła (200g)
– 1,5 szklanki mąki
– 1 szklanka cukru
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– sok z 1/2 cytryny (lub kwasek cytrynowy) [opcjonalnie]
– śliwki (ok 1/2 kg)
Rozdzielić białka od żółtek, a śliwki umyć i usunąć pestki.
Masło utrzeć na białą masę, a potem dodawać po jednym żółtku, na przemian z cukrem (stopniowo, po łyżce) cały czas ucierając.
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Białka ubić na sztywną pianę.
Do masy maślano-jajecznej dodawać na przemian po łyżce mąki i białek – ucierać do wyczerpania składników.
Na samym końcu dodać sok z cytryny i wymieszać.
Tak przygotowane ciasto wylać na blaszkę i na wierzchu poukładać połówki śliwek.
Piec w temp 175C przez ok 40 minut.
Akcesoria: pudełko z drewnianym wieczkiem, porcelanowy stempel, widelce ze sklepu MOKKAmint
Zostaw komentarz