Dom pachnący chlebem? Tak, nie tylko od święta! Jeśli nie masz dużej wprawy w pieczeniu chleba – to jest dobry przepis (idealny, jeśli to Twój pierwszy chleb). Potrzebna będzie mąka chlebowa (typ 750) i naczynie żaroodporne z pokrywką (lub żeliwne typu dutch oven).
Ręcznie jest trudno zagnieść ciasto na chleb więc warto zrobić to w dużym mikserze (końcówka typu hak) lub poprosić silnego mężczyznę.
Przygotowanie ciasta wieczorem zajmuje kwadrans, natomiast rano musimy mieć zarezerwowane 2 godziny i na śniadanie mamy ciepły, domowy chleb.
Pszenny chleb nocny na drożdżach
– 600g mąki chlebowej
– 1 op drożdży instant (8g)
– 500ml wody
– sól (ok 3 łyżeczek)
– 1 łyżka oliwy z oliwek (opcjonalnie)
– ulubione dodatki (czarnuszka, suszone pomidory w proszku, czosnek, cebula granulowana, kminek itd) – opcjonalnie.
Do misy miksera wsypujemy mąkę i dolewamy letnią wodę – miksujemy do uzyskania jednolitej masy i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie do ciasta dodajemy drożdże oraz sól* i miksować jeszcze ok 5 minut (3 minuty na szybkich obrotach i 2 min na wolnych).
Misę przykryć szczelnie folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki (minimum 12 godzin)
* – jeśli chcemy użyć dodatków typu czarnuszka to dodajemy je teraz razem z oliwą
Rano wyciągnąć misę z lodówki, zdjąć folię i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto na oprószony mąką blat, złożyć wielokrotnie ciasto i uformować bochenek. Najlepiej odstawić do koszyka wzrostowego ale jeśli go nie ma, po prostu niech poleży przykryte ściereczką przez kolejne 30 minut.
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 250*C z naczyniem żaroodpornym w środku.
Kiedy minie wspomniane wcześniej 30 minut wyciągamy z piekarnika naczynie żaroodporne (uważnie, żeby się nie poparzyć!) i delikatnie umieszczamy w nim uformowany wcześniej bochenek. Wierzch można oprószyć odrobiną mąki i naciąć ciasto (bardzo ostrym nożykiem lub żyletką) ale nie jest to konieczne (chleb pęknie nabierając rustykalnego charakteru).
Naczynie umieszczamy w piekarniku, nakładamy przykrywkę, zmiejszamy temperaturę do 220C i pieczemy 30 minut. Następnie otwieramy piekarnik, zdejmujemy przykrywkę (to chyba najtrudniejszy moment) i pieczemy jeszcze 20 minut.
Wystudzić na kratce. Pierwszą pajdę zjeść z masłem 🙂
Zostaw komentarz