Naleśniki są w moim domu grane cały rok bo to poniekąd rodzinna tradycja, choć u nas to bardziej francuskie crepes, niż polskie naleśniki. Gdy przychodzi jesień (i zima) lubię smażyć racuchy na drożdżach – często w wersji z jabłkami, ale ostatnio zdecydowanie prym wiedzie wersja gruszkowa. Są pyszne i sycące – świetne zarówno na ciepłe śniadanie, kolację i jako podwieczorek.
Racuchy drożdżowe z gruszkami
– 1 szklanka mleka
– 1/2 op. drożdży instant (ok 4g)
– 1 jajko
– 200g mąki
– 1 łyżka cukru
– 1 gruszka
– czekolada ciemna (opcjonalnie)
Mleko podgrzać odrobinę i do letniego wsypać drożdże i cukier – odstawić na 10 minut. Po tym czasie zaczyn powinien być spieniony, z bąbelkami (to dobry test czy drożdże są świeże i czy ciasto wyrośnie).
Dodajemy jajko, szczyptę soli i mąkę – całość wymieszać (wystarczy łyżką). Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na 30 minut.
Tuż przed smażeniem dodajemy pokrojoną w cienkie, małe plasterki gruszkę oraz trochę startej na tarce czekolady (1-2 kostki) – mieszamy i smażymy na rozgrzanej patelni nakładając ok 2 łyżki na jeden placuszek. Smażymy z obu stron aż będą złote.
Podawać ciepłe, można oprószyć cukrem pudrem lub polać miodem.
Zamiast gruszki można użyć oczywiście jabłek (zwiększamy wtedy do 2 sztuk i nie dodajemy czekolady)
Smak dzieciństwa 🙂
Oh, takie racuszki, szczególnie z gruszkami, to bym sobie chętnie zjadła!
drożdżowe racuszki nie często się u mnie pojawiają, ale jak już są to na moje twarzy maluje się uśmiech od ucha do ucha 🙂 jak u babci <3
Racuchy smażymy na patelni bez tłuszczu? 😀
Nigdzie nic takiego nie napisalam. Chyba kazdy wie jak smazy sie nalesniki czy racuchy.
Ile tak mniej więcej wyjdzie sztuk tych racuszków? 🙂
To zalezy jak duze placuszki sie piecze – u mnie wyszlo ok 12szt
Racuchy pycha :)! dodałam banany zamaist gruszek.
Z posypką czekoladową i miodem wyszła pulchna mgia na talerzu 🙂
No to już wiem co dziś będę miał na obiad :]