„Jedno, co warto, to upić się warto” – jak śpiewali Starsi Panowie. Rok 2016 dał mi w kość więc ku pokrzepieniu serc postanowiłam coś upiec. A, że rada Starszych Panów jest mi bliska, ale bliższe są mi serniki, to upiekłam sernik.
Tym razem padło na biały – przez brak dodatku żółtek jest on zdecydowanie bielszy niż klasyczny i świetnie się nadaje kiedy chcemy zrobić a) imprezę w tonacji biało-czarnej bo wtedy tylko dorabiamy polewę z gorzkiej czekolady i gotowe b) imprezę w tonacji dowolnej jeśli potraktujemy przepis jako bazowy i dodamy odrobinę czerwonego barwnika by uzyskać sernik cudownie różowy np na urodziny 5-latki c) sesję zdjęciową w odcieniach bieli d) mamy ochotę na omlet z samych żółtek.
Sernik biały
– 1kg twarogu
– 3 białka
– 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (ok 530g)
– 2-3 łyżki skrobi ziemniaczanej (u mnie mielone migdały)
– 1 op. (200g) śmietany gęstej 18% + 2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)
uwaga: wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej
Twaróg miksujemy z mlekiem, a następnie dodajemy białka i miksujemy krótko do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy stopniowo mąkę i miksujemy na niskich obrotach jak najkrócej.
Tak przygotowaną masę serową przelewamy do tortownicy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150C. Pieczemy 15 minut, a następnie zmniejszamy temp. do 120C i pieczemy kolejne 30 minut. Aby uzyskać polewę śmietanę mieszamy z cukrem, rozsmarowujemy na serniku (gorącym) i wstawiamy z powrotem do piekarnika na kolejne 10-15 minut. Zostawiamy w piekarniku do przestudzenia, a potem wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny.
idealny 🙂
Genialne zdjęcie! Kwintesencja zimowej, śnieżnej bieli w smakowitym wydaniu 🙂 elegancko, z klasą a jednocześnie bez zadęcia!
Pięknie dziękuję!
Wygląda obłędnie, robię na sylwestra 🙂 Wszystkie przepisy jakie robiłam z Pani bloga zawsze się udawały i wychodziły przepyszne 🙂
Mam dwa pytania odnośnie sernika: Jaki rozmiar tortownicy? tą polewę to trzeba dodatkowo 15 minut zapiekać? czy 15 minut przed końcem czasu pieczenia sernika trzeba polać śmietanką?
U mnie tortownica do sernika ma 22cm.
Co do polewy to jest dodatkowe 15 min czyli razem godzina w piecu (15 w wysokiej temp, 30 min w nizszej, 15cm z polewa)
Udanych wypieków!
Ile to jest op. śmietany 18% 200? 350? 400? sa różne?
200g
Witam, czy tortownicę należy wykładać papierem do pieczenia? To jest sernik bez żadnego spodu?
Tak, sernik jest bez spodu. Zazwyczaj wykładam tortownicę papierem.
Czy te białka trzeba ubić? 😃
Nie, białek nie ubijamy.
czy ser może być z wiaderka?
Tak, ale powinien mieć co najmniej 18% tłuszczu