Ostatnia propozycja na ciasteczka świąteczne to swoiste 2w1 bo ciastka oprócz tego, że sa jak najbardziej jadalne (i smaczne), to fantastycznie sprawdzają się jako ozdoby choinkowe – szczególnie kiedy światełka choinkowe podświetlają witrażyki zwane też „szybką”.
Ciastka z witrażem
– ciasto z przepisu podstawowego na kruche ciastka
– landrynki
– barwnik spożywczy (opcjonalnie)
Przygotowujemy masę na ciastka w/g tego przepisu – schładzamy, wałkujemy, wycinamy ciastka, używając mniejszych foremek do wycięcia kształtów w środku. Jeśli chcemy je powiesić na choince robimy dziurki przy pomocy wykałaczki. Wkładamy do lodówki na 10 minut, a następnie do piekarnika nagrzanego do 175C. Ustawiamy minutnik na 5 minut.
W tym czasie przygotowujemy landrynki – wkładamy je do foliowego woreczka i przy pomocy wałka drewnianego kruszymy je aż do uzyskania landrynkowego proszku.
Po 5 minutach pieczenia ciastek, wyciągamy blachę z piekarnika i w środek ciasteczek wsypujemy proszek landrynkowy, a następnie pieczemy jeszcze 4-5 minut. Zostawiamy do ostygnięcia, a potem możemy jeść lub/ i wieszać 🙂
Uwaga! Środek landrynkowy po upieczeniu jest tak twardy, jak zwykłe landrynki – warto o tym pamiętać, zwłaszcza jak ktoś ma delikatne zęby.
Wesołych Świąt!
Wreszcie! Nigdzie nie mogłam znaleźć, jak się robi te witrażyki. Wszyscy piszą, że z landrynek, ale nikt nie podaje jak. W zeszłym roku próbowałam je topić w kąpieli wodnej, ale średnio to wyszło. Bardzo Ci dziękuję za podanie sposobu. Koniecznie muszę spróbować czy tym razem mi wyjdzie 🙂 Tylko na czym je piekłaś? Normalnie na blaszce? Czy na papierze lub formie silikonowej? Bo ta landrynka jak się topi, to chyba przywiera?
Piękne i pewnie równie smaczne, Wesołych Świąt!!
@Selia
Pieke na zwyklej blaszce z papierem do pieczenia – nic nie przywiera
Cudownych świąt! 🙂
Prezentuje się to okazale 🙂