Może nie powinnam się przyznawać ale piekłam te muffiny z myślą o Memorial Day.
Dlaczego? Licho wie! A tak serio to dlatego, że mój ulubiony Amerykanin bardzo lubi borówki. I muffiny. I dlatego, że każda okazja jest dobra. Może nawet głównie dlatego.
Dzięki zawartości serka są kremowe i sycące. Dzięki cytrynie są orzeźwiające – cytryna też rewelacyjnie podkreśla smak owoców. Dzieki jagodom są… po prostu rewelacyjne. Ach, zapomniałabym – dzięki sztuczce z cukrem są też chrupiące co fantastycznie komponuje się z miękkością i soczystością borówek. A dzięki mnie… są upieczone, pyszne, gotowe na łakomczuchów.
Muffinki z serem ricotta i jagodami
– 2 szklanki mąki
– 1 szklanka cukru
– 1 opakowanie borówek* (125g)
– 1 opakowanie serka ricotta**
– skórka z jednej cytryny
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 70g masła
– 1 jajko
– 100 ml mleka
Masło rozpuścić i pozostawić do ostygnięcia. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, skórkę cytrynową wymieszać w misce i odstawić. Do masła dodać jajko, sok z cytryny, serek i wymieszać. Mokre składniki dodać do suchych i wymieszać. Jeśli konsystencja ciasta jest bardzo gęsta dolać mleko i wymieszać.
Ciasto nałożyć do muffinkowych foremek, na wierzchu położyć borówki i lekko wcisnąć w ciasto. Posypać małą ilością brązowego cukru.
Piec ok 20 minut w temp. 180C.
* – to mogą być również jagody, jeżyny lub maliny
** – można spokojnie zastąpić opakowaniem serka Bieluch (przetestowane)
Podawać jeszcze ciepłe z lodami waniliowymi lub ostudzone zabrać na piknik, do pracy, do szkoły, na wycieczkę rowerową. Smacznego! 🙂
ps. Happy Memorial Day, Mr P.
zachwyciło mnie pierwsze zdjęcie babeczek, one są takie ładne.
Oj sa ladne. A w dodatku – przepyszne! 🙂
🙂 Przepiękne babeczki, przepiękne zdjęcia i niezły opis !
cudowne babeczki. i śliczne zdjęcia;)
dziekuje Wam bardzo za odwiedziny i mile slowa 🙂
To ja chyba urodziłam się w złym miejscu, bo muffiny i borówki kocham, a amerykanką nie jestem 😀
Robię bardzo podobne, tylko zawsze dawałam do nich pokruszony twarożek Capri i kruszonkę na wierzch 🙂 Zdecydowanie jedne z lepszych muffinkowych kombinacji
pycha! posypalam platkami migdalow i smakowaly baaaardzo! polecam!
Do góry nogami ale wyglądają pięknie 🙂